Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















torsdag 4 februari 2010

Handelns utveckling i Västervik

Västerviks butiksägare, fastighetsägare, kommunala tjänstemän, politiker och andra intressenter i handelsutvecklinge n möts idag för en dags seminarium i ämnet.

Ove Krafft, från Handelshögskolan i Göteborg, jobbar bl.a. med stadskärneutveckling och har inlett med "Detaljhandeln och andra besöksnäringars roll idag och imorgon med visst fokus på marknadsförutsättningarna i Västervik". Mycket intressant kring hur handelns kunder har förändrats från 40-talet (då man hade begränsad tillgång till att förvara varor kylda och lade tid på att handla livsmedel i sk blandstäder där livsmedlen fanns i olika affärer) till 80-talet (då teknikutvecklingen började ta fart) och till idag då vi har tidsbrist, stora kylskåp, mer pengar och då vi disponerar dygnets timmar på ett annat sätt än förr.

Ove pratar om vikten av tillgänglighet till handeln. Han menar då på två sätt. Det första är infrastrukturen (t.ex. parkeringsplatser) som vi ofta pratar om i kommunala verksamheter. Men det andra, och mycket viktigt, är öppettiderna. "Man måste se efter när kunden vill handla. Butiken kan inte ha öppet när det passar en själv."

Två saker poängterar Ove som viktiga för handelsplatsers utveckling:
1. Ta vara på det som är unikt för platsen, kopiera inte andra. Vattnet är t.ex. En viktig företeelse för Västervik.
2. Arbeta tillsammans - alla aktörer och intressenter i handeln.
"Det hjälper inte att ni springer jävligt fort om ni springer åt fel håll" är ett bra citat, tycker jag. Och naturligtvis ska alla springa åt samma "rätt håll" - samtidigt. Bara det att så många är samlade här idag för att diskutera den framtida utvecklingen av handeln i Västervik ger goda förutsättningar för det!


Ett sextiotal personer lyssnar till Ove Kraffts inledning av dagen.

Location:Bryggaren, Västervik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar