Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















torsdag 12 februari 2009

Christoffer gästbloggar om mässan Reisen i Hamburg

Christoffer Olsson som är turistkommunikatör hos oss ger här sina intryck från Reisen i Hamburg där han arbetade under förra helgen!
/Stina

"Den tyska drömmen om närheten till naturen lever vidare. Det är i alla fall bilden jag har med mig från REISEN i Hamburg. Resemässan i Hamburg fick besök av nästan 80 000 semestersugna nordtyskar och Sverigemontern drog som vanligt mycket besökare. I år var montern representerad av Gotland, SCR, Troll Tours (tysk researrangör) samt Östra Småland och Öland, som vi i Kalmar län kallar sig när vi samarbetar i regionen.

Jag jobbade tillsammans med Ann-Louise Glader från Vimmerby (du ser henne på bilden här intill) och vi stod i VisitSwedens monter. Där hade vi i Östra Småland och Öland (som vi kallar oss när vi i länet arbetar tillsammans på utlandsmarknaden) köpt in oss i en sektion med egen disk. Många hade koll på Öland/Kalmar, Vimmerby/ALV. Flera hade tänkt resa utefter ostkusten upp mot Stockholm. Västervik och skärgården lockar! Samtliga representanter från Östra Småland kunde skriva under på att flera kontakter skapades som mycket troligen kommer att resultera i besök i vår region. Jag hade senast i tisdag en man som ringde till turistbyrån som sökte stuga i Västervik efter att ha pratat med mig på mässan.

Vad är det då som nordtyskarna söker i Västervik? Om man skall hårddra det så finns det tre kategorier av tyska turister i vår region. ”Werner Wohnmobile”, ” Friederike Ferienhaus” och ”Nantje Natur”!

”Werner Wohnmobile” frågade efter en campingguide och då passade det bra att ge honom SCRs camping- och stugguide samt att sticka till honom ett exemplar av vår nya snygga turistbroschyr. Det var glädjande att se att flera av våra campingplatser i kommunen finns med i SCRs guide då den var hett eftertraktad. Sedan får vi ju inte glömma att fler campingplatser i vår kommun finns i turistbroschyren. ”Werner Wohnmobile” är ofta rätt så erfaren och har varit i Sverige tidigare. Han åker på en rundresa med frugan och de är inte rädda för att vara iväg länge. Målet med resan till Sverige är inte någon speciell plats utan han vill se mycket. Ofta går resan ända upp Till Nordnorge och tillbaka. Den mindre erfarna ”Werner Wohnmobile” tar sig en rundresa i södra Sverige, ofta går den öst eller västkusten upp, en tur mellan sjöarna Vätternsee (uttalas Fätternsee) och Vänernsee (uttalas Fänernsee), Stockholm skall besökas och sedan tar man andra kuststräckan ner.

Den andra typen av tysk besökare och ”Friederike Ferienhaus”, hon drömmer om lugnet i den svenska vildmarken och söker ett hus långt från civilisationen, nära vattnet (gärna på en ö i skärgården), med tillgång till båt och gärna vill hon ha möjlighet att ta med sig familjens hund också. ”Friederike Ferienhaus” har ofta med sig barn på semestern och därför bör det finnas bra badmöjligheter och gärna något att hitta på när de känner sig lite ensamma ute på sin ö. En utflykt till Astrid Lindgrens värld var ett hett tips till ”Friederike Ferienhaus” med familj.

”Nantje Natur” har ett bestämt fokus med sin Västerviks semester och det är naturen. Naturen skall upplevas och det nära. Hon kan mycket väl cykla hit med sin pojkvän och de vill gärna paddla kanot eller kajak och helst skall det vara under ordnade former med guide. Denna grupp är ganska stor och här ser jag en stor potential i kommunen. Vi har alla möjligheter att utveckla superbra produkter till ”Nantje Natur” och hennes käresta som gärna betalar lite extra för att en guide följer med på deras paddlingstur längs Långsjön. Utrustningen vill de gärna hyra på plats och att uppleva semestern tillsammans med andra som har samma intresse är hon inte främmande för. Visst har vi flera kanot- och kajakuthyrare i kommunen men det är inte riktigt det som ”Nantje Natur” söker. Hon vill gärna att naturupplevelsen paketeras lite mer. Helst ska paketet bestå av hyra av utrustning, boende i stuga eller vandrarhem (en natt i vindskydd eller tält är hon inte främmande för men det kan vara skönt att kunna ta en riktig dusch emellanåt), mat på vägen (att äta frystorkat hela veckan är inte okej), en guide som står för lokalkännedomen och säkerheten samt att det hela gärna får upplevas i grupp med andra likasinnade.

På det hela var REISEN en bra mässa som gav Västervik och länet en bra möjlighet att synas på utlandsmarknaden. Mässan gav oss också nya kunskaper om den tyska marknaden och möjligheter till nya samarbeten som kan vara värdefulla i en framtida utveckling av destinationen.

Jag passade på och gjorde en liten film med kameran när jag var på plats, där ni kan se hur montern såg ut. Lite skakig kanske men man ser ändå lite hur det såg ut. Den kan du kika på här!
Tschüss!
Christoffer"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar