Så var det dags för tidningar, radio och TV att rapportera om algblomningar igen. Och återigen kommer våra potentiella besökare att fundera över om man verkligen kan åka hit med tanke på att det säkert är fullt med livsfarliga blågröna alger längs kusten. Det här händer varje år och varje år blir det likadant. Öland har varit mycket hårt drabbat. Efter medias rapportering om algblomningar sommaren 2005 led Ölands besöksnäring så svåra förluster att man startade Fröken Alg, en rapportering om algblomningar.
Ungefär samtidigt startade vi ett eget algrapporteringssystem i Västervik. Ett antal företag som bedriver verksamheter ute på öarna och längs kuststräckan har skickat in rapporter till Turistbyrån som sedan har kunnat berätta för kunder över telefon hur algläget är och även informera via Internet. Det är nämligen så att om det kommer en rapport i media om att Västervik är drabbat så medför det direkt ett stort antal telefonsamtal till Turistbyrån.
Förra året fungerade tyvärr inte inrapporteringen alls och det är inte utan att jag har viss förståelse för skälen. Hur blir det om en ö rapporterar algblomning om en annan inte har någon? Vad innebär det för den som har en verksamhet på den drabbade ön eller stranden? Värdet av att vi kan ge korrekt information kring algstatusen på destinationen kan vara svår att se för den enskilda aktören.
Ytterligare problematik i det hela (som också är en stor fördel) som påverkar rapporteringen är att algerna kan vara på ett ställe vid en tid på dagen och vid en helt annan lite senare. Det beror på hur vindarna blåser. Västliga vindar ger i stort sett inga alger alls. Är det nordostliga vindar så kommer alger på utsidan av skärgårdens öar. Slår det sedan om till sydost driver de in i vikarna. Och så vidare. Det innebär att det förutom att det är algfritt i alla insjöar och i Gamlebyviken så finns det alltid algfria platser även i skärgården. Algfria och algfria.... Det finns alltid alger men i olika mängder. Dessutom är det den blågröna algen som är giftig och det är oftast inte den man ser här.
I år har vi sett till att ha en bra och uppdaterad information på hemsidan. Denna läggs ut under morgondagen. Vi har även en extra information till vår personal imorgon kväll så att alla vet vad som gäller. Blir det extrem algblomning ringer vi runt till aktörerna så att vi är uppdaterade. Det är ju viktigt att informera i lagom mängd också. Vi vill absolut inte gå ut med risken för algblomning och skrämma bort besökare samtidigt vill vi ge korrekt information. Det är ärligt talat lite som att välja mellan pest och kolera!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag vill bara säga att algblomning
SvaraRaderahar vi haft i "alla" tider, långt
innan människan påverkade Östersjön.
På 1800-talet nedtecknade fiskare
sina erfarenheter av detta fenomen
och då måste vi väl säga att havet
var fritt från mänsklig påverkan...?