Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















torsdag 2 juli 2009

Ingen avtalsförlängning om Holiday Clubs etablering

I den bästa av världar hade alla frågor, beslut, vattendomar och annat kring Holiday Clubs etablering på Gertrudsvik varit klara redan under våren förra året. Då hade det troligtvis byggts för fullt på Gertrudsvik idag och vi hade haft Holiday Clubs nya anläggning klar för att ta emot besökare inom något år. Men i den riktiga världen tar en del beslut längre tid än man önskar och vi har (lyckligtvis!) ett demokratiskt samhälle där våra invånare får komma till tals vilket kan skapa både debatt och fördröjningar. Och det kan uppkomma finanskriser utan större förvarningar. Ibland blir timingen dålig.

Idag har Västerviks kommun, tillsammans med Holiday Club och Gertrudsviks Fastighets AB gått ut med pressmeddelandet nedan. Man kan ha många synpunkter, tankar och idéer men säga vad man vill: Det finns en stor vilja att få en framtida etablering av Holiday Club i Västervik.

P R E S S M E D D E L A N D E
"Ingen avtalsförlängning om Holiday Clubs etablering
Det blir ingen ytterligare förlängning av avtalspaketet om Holiday Club, men det betyder inte att någon av parterna slutar arbeta för att byggandet av en året runt-resort i Gertrudsvik ska kunna bli verklighet.

De förhandlingar som förts mellan mark- och fastighetsägaren Gertrudsviks Fastighets AB, Västerviks kommun och resortkedjan Holiday Club har resulterat i att man kommit överens om att inte förlänga avtalet kring Holiday Clubs etablering i Västervik. Skälet till att man inte förlängt avtalstiden är att finansieringsmöjligheterna ändrats, en direkt följd av den internationella finanskrisen. Kort betyder det att det avtalspaket som tecknades i mars 2007 – och därefter har förlängt tre gånger – nu inte längre gäller. Men det betyder inte att arbetet med byggandet av en stor resortanläggning i Gertrudsvik avbryts, parterna fortsätter förhandla om förutsättningarna för ett nytt etableringssamarbete.

- Det här beslutet ska inte ses som en avslutning utan en öppning för nya lösningar. Vi får ta ett steg tillbaka för att kunna ta två steg framåt, säger Harald Hjalmarsson, kommunstyrelsens ordförande på Västerviks kommun.

- Gertrudsvik skall även fortsättningsvis arbeta för att en resortanläggning kommer att etableras på Gertrudsviksområdet och Holiday Club är fortfarande Gertrudsviks förstahandsalternativ, säger Lars Ranstam, företrädare för Gertrudsviks Fastighets AB.

- Detta är ett fantastiskt projekt som vi har satsat mycket på och vi kommer fortsätta arbeta för att möjliggöra ett genomförande i Västervik, säger JP Pajunen, VD Holiday Club Sweden.

Beskedet om en utebliven förlängning är inte liktydligt med att alla ansträngningar för byggnation av en resortanläggning i Gertrudsvik varit förgäves:

1. Möjligheten finns för Holiday Club och Gertrudsviks Fastighets AB att teckna ett nytt avtalspaket med kommunen om en resortetablering i området.
2. Dessutom är alla detaljplaner är också beslutade och har vunnit laga kraft, vilket innebär att exploatering av området i enlighet med detaljplanerna kan börja omedelbart.
3. Slutligen har infrastruktursatsningar projekterats – och i vissa fall redan börjat byggas – som innebär en stor utvecklingsmöjlighet för byggnationer av boende och verksamheter i området som inte har direkt med resortsatsningen att göra.

I mer ingående detaljer innebär beslutet att inte förlänga avtalet följande:
• Att alla tecknade avtal i avtalspaketet om Holiday Clubs etablering nu inte längre gäller. Det handlar om exploateringsavtal, markbytesavtal, hyresavtal och samarbetsavtal parterna emellan. Exploateringsavtal mellan Västerviks kommun och Gertrudsviks Fastighets AB gäller fortfarande.
• Att samtliga parter får och kan fortsätta förhandlingarna, men att grundavtalen behöver förhandlas om för att nästa steg ska kunna tas.
• Att samtliga parter nu får förhandla med andra intressenter om området.

Besöksnäringen och lokalt näringsliv kommer att bjudas in till ett informationsmöte om den fortsatta utvecklingen den 17 augusti."

För Västerviks kommun svarar kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson på frågor från media på tfn. 0703-18 80 35.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar