Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















onsdag 17 februari 2010

Saxat: Nyhets- och trendrapport

Här är några notiser ur TravelTrends februarirapport. Från högt till lågt, från svenskt till internationellt. Kunde inte (denna gång heller) låta bli att göra några egna kommentarer, inom parentes och kursivt.

Tillväxtverkets preliminära inkvarteringsstatistik för 2009 visar på ett starkt år med en ökning på 3,3 procent av utländska nätter och en ökning på 11,8 procent av nordiska nätter. Trots ökningen rasar logiintäkterna med 5,2 procent nationellt och värst drabbat är Stockholm med en minskning på 7,7 procent i löpande priser. (Och här i länet glädjs vi fortfarande åt tidigare rapporterade ökningen 10,5% på antalet gästnätter 2009 - mest i Sverige. Den karamellen suger vi länge på.)

Nyligen öppnade Renaissance Malmö Hotel. Det har som första hotell i Sydsverige tilldelats fem stjärnor av SHR, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare. Därmed tar Malmö upp kampen med Köpenhamn som Sundets främsta hotellstad. (Borde glädja Anna Anka, som sagt att hon endast bor på Grand Hotel i Stockholm när hon är i Sverige för att det är det enda som duger. Personligen tycker jag att det finns fler hotell som borde lämpa sig för vilken Anka som helst. Varför inte prova Nordens Bästa Best Western Västerviks Stadshotell?)

Rauma i Finland är med sina två världsarvsobjekt en attraktiv sjöstad och havsområdet i Bottenhavet förväntas få nationalparksstatus i år. Raumas skärgård med sina turistöar fungerar som ett fritt rekreationsområde och kommer att bli en central del av nationalparken. Till skärgården hör också Kylmäpihlaja (Rönnskär), fyrhotellet som erbjuder hotell- och restaurangservice intill havet. Hotellrummen ligger i den 11 våningar höga fyren. (Intressant! Spännande! Blir lite avundsjuk.... Vi har mycket att lära. Men kolla in sajten, vi kan nog lära dem ett och annat också.)

EU-projektet Scandinavian Islands har som mål att skärgårdarna mellan Stockholm och Finland ska bli kända på samma sätt som alperna som en enhet. Projektet har officiellt varit igång sedan förra sommaren och säsongen 2010 är den första då besökarna på allvar ska lära sig var Scandinavian Islands ligger. (Kan Västerviks skärgård anses ligga mellan Stockholm och Finland? Det här ska jag spana mer på!)

För turister som gillar högteknologi finns hotellet The Peninsula i Tokyo. Där har hotellrummen internetradio med 3 000 kanaler, nagellackstork, Skypefunktion på de trådlösa telefonerna och lampor med belysning som ändras efter humör. (Nagellackstork? NAGELLACKSTORK? Hur kom de ens på den?)

Svenska folket tänker inte sluta resa vare sig av miljöhänsyn eller finanskris och är så desperata efter utlandssemestrar att man är beredd att skippa flyget och åka buss dit, enligt resesajten Skyscanners senaste undersökning. Man är ändå angelägen om att resa miljömedvetet och researrangörer planerar för en ökad efterfrågan av bussresor och tågcharter i Europa under 2010. (Eller varför inte: Stanna hemma!!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar