Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















måndag 1 februari 2010

Skit inte i sjön!

I juli förra året fick vi en demostation för latrintömning i anslutning till Västerviks gästhamn. Det är västerviksföretaget Fyren i Västervik AB, som med hjälp av finansiering från bl.a. Regionförbundet i Kalmar län och Kustlandet Leader har utvecklat och tillverkat Latrina där fritidsbåtar kan tömma sin latrin.

Jag var med och arbetade för att få stationen på plats, eftersom det är viktigt att denna service finns på båtdestinationen Västervik och eftersom det är viktigt att arbeta för en bättre miljö i Östersjön. Dessutom är det naturligtvis positivt att denna miljöfrämjande produkt tillverkas i vår kommun. Jag sitter nu med i arbetsgruppen för projektet som hade möte idag.

Latrina har fungerat bra, och ännu bättre efter att ett par smärre detaljer har förändrats. Däremot har den inte använts av så många som vi hade hoppats på. Projektet är tvåårigt så nu gäller det att få båtfolket att använda Latrina mer till sommaren. Projektets mål är att uppnå ett visst antal tömningar, så demon testas ordentligt. Detta innebär att vi måste stimulera dels våra båtägande invånare och dels våra båtgäster till att tömma sin skit i Latrina istället för i skärgården.

Våra invånare och våra gäster kan vi nå relativt enkelt med information. Men attityden för latrintömning måste förändras i Sverige i stort. Tack vare det s.k. LOVA-bidraget (man kan nu få 50% finansiering av t.ex. latrintömningsstationer och andra miljöfrämjande åtgärder) och en förmodad framtida lagstiftning mot latrintömning direkt i havet så kommer förhoppningsvis antalet stationer för tömning att kraftigt öka. Detta ger också bättre möjligheter för de miljömedvetna båtägare som efterfrågat möjligheten för latrintömning. Frågan kommer högre upp på agendan och i slutändan hoppas vi att det leder till att alla båtägare använder Latrina och andra tömningsstationer runt om i Sverige.

I vår projektgrupp hoppas vi att vi, oavsett om vi bor här eller är besökare, kan bli föregångare, att andelen tömningar i Latrina ökar kraftigt i sommar och att vi alla drar vårt strå till stacken för ett renare Östersjön.

Latrina i vintertid.

1 kommentar:

  1. Flera alternativ och lättillgänglighet
    Hej
    Om man ser till att det blir lätt att tömma fritidsbåtars toalettavfall så kommer "problemet" med tiden att fasas ut. Kommuner, båtklubbar och organisationer borde ta ansvar redan nu. (som Västervik) En ny praktisk sugtömningsstation för toalettavfall från fritidsbåtar finns nu på marknaden

    http://pontoner.se/septitank-brygga.html

    SvaraRadera