Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















måndag 19 april 2010

Vulkanaska påverkar!

Vulkanutbrottet på Island påverkar oss. Vi känner säkert alla någon som sitter fast någonstans utan att kunna resa hem. Eller någon som inte kunnat eller kan genomföra en planerad resa. Vår turistbyråassistent Linda sitter fast i Düsseldorf, skulle börjat jobba idag efter några veckors semester, och är tidigast tillbaka på fredag. Hanna, vår projektledare, ska till Malta på torsdag men det är osäkert om hon kommer iväg.

Dagens Industri rapporterar idag om utbrottets dramatiska påverkan i artikeln Flygbranschen: Värre än 11 september. Och även om de stora flygplatserna i Sverige för tillfället är öppna verkar det enligt di.se som att ny aska är på väg.

Förra året vid den här tiden låg tankarna på finanskrisen och lågkonjunkturen och hur det skulle påverka turismen i Sverige och Västervik. Där gick det att se tillbaka på historiska fakta och göra en prognos av något slag. Nu sitter jag här vid skrivbordet och funderar över hur det här kommer att påverka oss. Det verkar råda stor osäkerhet kring hur lång tid problemen kommer att kvarstå. Ju längre det blir problem, desto mer kommer det att påverka oss.

Västervik har en mycket stor andel besökare från Sverige och från utlandet är det Tyskland och Danmark som är de största marknaderna. Ungefär 95% av våra resenärer kommer hit med bil. Övriga 5% är övervägande båtburna. Det är fakta som jag är tacksam för idag.

2 kommentarer:

  1. Vi har haft flera avbokningar tyvärr, men oxå en del som bott pga askan, men på det stora hela har vi tappat flera bokningar än vi fått..

    SvaraRadera
  2. Ja, affärsresandet tar stryk nu och det var ju redan hårt drabbat från förra årets kris. Läste i DI att börsbolagen letar alternativa sätt till personliga möten. Inte så bra för turismen men positivt för miljön om det blir fler digitala möten.
    Nu verkar ju trafiken komma igång så vi får hoppas att det stabiliserar sig nu!

    SvaraRadera