Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















onsdag 2 juni 2010

Statistik - gilla eller inte gilla?

När jag var yngre - och då pratar vi tyvärr ett avsevärt antal år sedan - var jag inte någon stor fan av statistik. Jag har själv, sedan länge, propagerat för att vi ska mäta olika värden gällande turistbyråverksamheten för att det är bra för att kunna planera och utveckla men jag har alltid tyckt att det är ganska tråkigt att hålla på med och oinspirerande. Nu har jag kommit så långt att jag tvärtom kan tycka att det är rätt kul och till och med inspirerande - i rätt mängder. Men det är också väldigt frustrerande.

Ur destinationsperspektiv är det svårt att få totalkoll på antal besökare, vart besökarna kommer ifrån, stanntid och hur mycket pengar de lägger på destinationen. Och om man har koll på siffrorna är det mycket enklare att argumentera för att man ska satsa på utvecklingen och marknadsföringen av besöksnäringen. Att vi har många besökare i Västerviks kommun och att turismen är värdefull för oss, det är de flesta överens om. Den är så markant här att det inte går att undgå att det kommer in pengar tack vare våra gäster.

Den bästa mätmetoden som man har att använda inom besöksnäringen i Sverige idag är TEM - den turismekonomiska modellen. Jag är starkt kritisk till hur exakt den är, d.v.s. att den inte alls är exakt, samtidigt som den om man mäter på samma sätt varje år ändå får fram någon bild av hur läget är. Ungefär hur många övernattningar, såväl kommersiella och icke-kommersiella, vi har. Hur mycket besöksnäringen omsätter. Hur många som arbetar inom besöksnäringen. Men exakt - nej.

Vi vet att besöksnäringen i Västervik omsätter drygt en halv miljard kronor om året. Vi har drygt 1,2 miljoner övernattningar. Vi har ca 470 årsanställda. Siffrorna visar, oavsett om de är exakta eller inte, solklart att turismen är viktig för Västervik. Men det saknas viktiga saker som vi skulle behöva veta. Jag har länge funderat över det här men vi har inte haft tidsutrymme för att ta tag i det.
Nu ska vi åtminstone börja!

I sommar kommer vi att komplettera den tidigare mätningen (och de mätningar vi alltid gör på Turistbyråns verksamhet) med några fler undersökningar. Vi kommer bl.a. att göra en mätning på infarterna till Västerviks stad. Infarterna? undrar du. Pluralis? Ja, det kommer även besökare från Norrlandet, även om det är marginellt jämfört med E22:8 som den andra infarten heter, och vi kommer att mäta även den. Vi kommer också att mäta antalet besökare i några väl utvalda butiker i Västerviks stad. De här två undersökningarna kommer att genomföras under fler år eftersom de är kopplade till FOKUS-projektet. Inom FOKUS mäter vi även ett antal utvalda deltagande företag och aktörer runt om i kommunen för att kunna få en bild av vad satsningen ger i form av antal besökare.

En mätning kommer att göras kring hur man hittar till Västerviks stadskärna. Detta för att se om skyltningen behöver förbättras eller om den är bra som den är. Och om jag lyckas lösa det personalmässigt kommer vi även att göra en mätning på olika parkeringsplatser runt om i kommunen för att få en bild av vart besökarna kommer från.

En särskild undersökning kommer att göras gällande skärgården och skärgårdstrafiken för att vi ska kunna få besökarnas bild och önskemål inför framtida utvecklingsplaner.

Förutom den sistnämnda undersökningen görs mätningarna i samarbete med Västervik Framåt, Teknisk Service på Västerviks kommun och Västerviks Handel.

Vad ska vi då ha all information till?
Den ska hjälpa oss att måla en tydligare bild av hur turismen i Västerviks kommun ser ut idag och ge oss ett bättre planerings- och beslutsunderlag för att kunna skapa en bättre framtid för besöksnäringen på destinationen.
Och om vi lyckas med det - då kan man väl bara gilla statistik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar