Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















tisdag 14 april 2009

Nu ska vi erövra världen!

Visst, stora ord men något åt det hållet känns det faktiskt idag! Påsken är över och energin ligger på topp. Det är kul att vara tillbaka på jobbet och att känna att det finns så otroligt mycket som vi kan göra för att få en riktigt bra sommarsäsong i Västerviks kommun. Det gäller att ta vara på energin när den är som störst. På fredag ska vi ha planeringsmöte hela dagen med personalen och styra upp arbetet inför våren. Planeringsdag kan för en del låta trist men när vi kör det brukar det bli kreativt och konstruktivt.

Snart dags att lägga i båten! Jag fick ett bra tips om en tjänst gällande havstulpanvarning att sprida. Havstulpaner ökar friktionen mellan båt och vatten, vilket innebär att bränsleförbrukningen ökar med ökade utsläpp av miljöfarliga ämnen som följd. Ett sätt att slippa havstulpaner på båtbottnar är att borsttvätta eller högtryckstvätta båten när havstulpanerna precis har satt sig fast. Då är de fortfarande små och lätta att ta bort, det går även att borsta bort dom för hand. Om havstulpanerna istället får växa sig stora är de mycket besvärliga att få loss. Rengörs båten inom ett par veckor efter det att havstulpanerna har satt sig fast så undviks troligen påväxt av just havstulpaner under den fortsatta säsongen här i Östersjön.

Metoden med manuell rengöring kan vara ett bra alternativ till användning av giftiga båtbottenfärger. Men det förutsätter att man som båtägare vet när havstulpanerna har slagit sin ner på båten. Håll Sverige Rent har en tjänst där man anmäler sitt mobiltelefonnummer och vilken del av Östersjön som man är intresserad av och därigenom får man ett sms när havstulpanerna sätter sig och det är tid att tvätta båten. Förra året provade 400 personer sms-tjänsten och jag kommer sälla mig till den skaran i år. Om du har båt och vill hjälpa till att minska utsläppen i Östersjön så anmäler du dig till havstulpanvarningen här.

1 kommentar: