Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















lördag 4 april 2009

SCR spår ökning med upp till 40%

Läste följande i Dagens Industri igår:
Samtidigt som den svenska ekonomin är i spillror går campingbranschen för högvarv. Bara i år väntas bokningarna öka med upp till 40 procent.
Förväntningarna inför sommarsäsongen är definitivt på topp", säger Eva Werkelin, ordförande för den svenska campingindustrin.Vid gårdagens årsstämma för Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation, SCR, var stämningen på topp. En stor av del av anläggningarna är inför sommaren redan välbokade och intresset för en svensk campingsemester är enormt.

"Vi märker att det händer väldigt mycket i branschen just nu. Fler och fler anläggningar bygger ut och satsar på kringaktiviteter. Redan nu går det att uppskatta att andelen bokningar på anläggningarna ökar med 30–40 procent i år", säger Eva Werkelin, som också är egenföretagare på Gotland.
Läs hela artikeln.

Svensk camping har runt 17 miljoner gästnätter per år och branschen omsätter 7 miljarder kronor. Om bokningarna och omsättningen ökar med uppåt 40% innebär det att antalet gästnätter kommer att ligga strax under 24 miljoner och branschen kommer att omsätta nästan 10 miljarder kronor. Skulle prognosen stämma in i Västervik innebär det en omsättningsökning på ca 6,5 miljoner kronor inom campingsegmentet (exkl. stugor).

Det är inte utan att jag funderar över om man verkligen redan nu kan spå en generell ökning i Sverige på 30-40% - och om man kommer att kunna uppnå den. Även om jag absolut tror att den svenska turismen kommer att vinna på lågkonjunkturen så är detta en mycket stor ökning. Diskuterade detta med Gunnar Boman, VD för Västervik Resort AB (Lysingsbadet) över lunchen och även han var något skeptisk.

Västerviks-Tidningen ringde Malin Djerf idag, hon ansvarar för stugbokningen och bokningssystemet hos oss, och ville höra hur bokningsläget ser ut jämfört med förra året. Den jämförelsen är svår att göra eftersom bokningarna precis har tagit fart och dessutom måste man höra med ett flertal anläggningar ur olika segment för att få en någorlunda bra bild. Det vi har hört från ett antal anläggningar är iallafall att det ser bra ut såhär långt.

Utanför mitt fönster här på kontoret paddlar en kille i kajak förbi i det strålande vädret. Det är inte utan att jag längtar till att få lägga i båten och uppleva den härliga västervikssommaren. Förhoppningsvis gör många andra runt om i Sverige detsamma och så blir det fullt ös på telefonerna på måndag!

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar