Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















fredag 22 maj 2009

Turista Hemma på söndag

På söndag är det dags för Turista Hemma. I år är evenemanget två olika dagar: Först nu på söndag 24 maj och sedan söndag 7 juni. På söndag har 82 besöksmål och konstnärer öppet under det "traditionella" Turista Hemma på fastlandet. Den 7 juni öppnar skärgården upp, vilket är en nyhet i år. Mer om Turista Hemma och alla som har öppet hittar du här.

Vi startade Turista Hemma i Västervik 2002. Idén hade jag med mig från Småländska Höglandet där jag jobbade som turismansvarig på Höglandets Turism Aneby. På Höglandet hade vi arrangerat Turista Hemma i tre år innan jag flyttade hit. De första två åren var evenemanget över lördag och söndag och det var mycket varierande antal besökare. Flera hembygdsgårdar hade öppet och de hade lagt ned stor energi på det här men fick kanske bara 10-20 besök på hela helgen vilket naturligtvis medförde besvikelse. Andra hade ett större antal besökare.

Tredje året tänkte vi om lite och satsade allt på en dag. Vi satte även riktlinjer för vilka som fick delta. Eftersom tanken är att man ska kunna komma tillbaka med släkt och vänner under sommaren rensade vi helt enkelt bort de som inte hade regelbundna öppettider. Det tredje året kändes lite som "vinna eller försvinna". Vi vann. Det var perfekt väder, mängder av folk som rörde sig runt i de fem kommunerna och ett antal besöksmål slog besökarrekord. Jätteroligt! Det visade sig att oavsett om Turista Hemma är två dagar eller en så är det i stort sett samma besökare som åker runt. Och i slutet av maj/början av juni har de flesta bara tid med en dags aktivitet vilket gör att besöksantalet blir i stort sett detsamma med bara en dags öppet.

2002 deltog 46 besöksmål i Västervik och idag är det det dubbla. Evenemanget var en succé redan första året med mängder av besökare. Varje år gör vi en utvärdering och den är alltid lika intressant att läsa. Många av aktörerna tycker att det här är den bästa helgen på året. Kul! En del tycker att vi ska ha två dagar istället för en. Där har vi varit stenhårda. Vi vill att det ska vara fullt med folk på vägarna, man ska känna att det är något speciellt med Turista Hemma. Vi vill också att man ska känna att det finns så mycket att se att man inte riktigt hinner med på en dag. Det gör att man senare under sommaren tar med sig släkt och vänner och på så sätt ökar vi antalet besökare.

Lite kuriosa är att ett av våra besöksmål ringde mig för ett antal år sedan någon dag efter Turista Hemma och berättade att man inte tänkte delta året efter.
- Varför inte? undrar jag givetvis.
- Vi hade alldeles för mycket folk i år! Vi kan inte ge fri entré till så många besökare.
Jag misstänker att man några dagar senare tänkte om och förstod värdet av att få så många ambassadörer för sitt besöksmål eftersom man än idag är med och öppnar upp sin verksamhet.

Vår sommarpersonal på Turistbyrån kommer tillsammans med turistbyråpersonalen att åka runt till ett antal ställen på söndag. Det är perfekt att använda evenemanget i deras utbildning eftersom de behöver se så mycket och så många har öppet. Själv kommer jag att göra en runda med sambo och vänner. Jag ser verkligen fram emot att Turista Hemma. Nu hoppas vi bara på att vädret blir perfekt: Inte regn - och inte 25 grader och solsken.
Sådär mittemellan blir bra, då kommer det att bli fullt ös på söndag!

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar