Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















onsdag 13 januari 2010

Klätterturism ökar beläggningen under lågsäsong

Västervik har riktigt vass klättring och bouldering har det visat sig i en inventering som Västerviks Klätterklubb har gjort. Det var i och för sig ingen nyhet för Stefan Rasmussen, som är en känd profil bland klätterfolk, och Jim Wasmuth, som bland annat sitter i styrelsen för Sveriges klätterförbund och som har utfört inventeringen. De har många kontakter i Sverige men även runt om i Europa som pratar om den utmärkta klättring/bouldering som finns just i vår kommun. Nu tar vi det här vidare för att ta vara på de möjligheter som finns för att hitta en unik produkt i Västervik.

Igår hade vi en workshop för att sätta grunden för projektet Klätterturism. Det finns ett antal intressenter i projektet. Förutom Klätterklubben och vi från turistorganisationen, som står som projektägare, så deltar ett antal boendeföretag som ser möjligheter till att öka sin beläggning. Ett par kommunala förvaltningar är med och även Smålands Idrotten.

Jim Wasmuth berättade igår att den typiska klättraren är 18 - 35 år, relativt välutbildad, tränar klättring inomhus under vintern, klättrar utomhus från mars till oktober om vädret tillåter. 60% är män och 40% är kvinnor. En jämnare fördelning än vad jag hade förväntat mig (fördomar...).

Den bästa klättringen sker under den period som inte är vår högsäsong. Här ser vi alltså möjligheter att skapa produkter som genererar besök under den period då vi har låg beläggning. Detta och det faktum att klättring/boulderingaktiviteter stämmer helt med destinationens kärnvärden och profil gör att det är intressant att utveckla produkter. Dessutom ser vi möjligheter att generera många skrivna ord om destinationen i detta sammanhang i outdoormagasin, sociala media och annat.

Vi kommer att ansöka om finansiering från Kustlandet Leader. Målet är i första fasen att ha fem färdiga berg till juni för att kunna ha de första paketen till försäljning med ankomst i slutet av augusti. Till 2011 ska ett stort antal berg ha iordningställts, ett antal paket ska finnas bokningsbara, det ska ske ett antal event och seminarier inom klättring på destination och mycket mer. På lång sikt är avsikten att öka antalet besökare under lågsäsong och att Västervik ska bli den naturliga klätterdestinationen för landets sportklättrare.

Webbtips!
8a.nu - en riktigt juste internationell klättersajt
Stefan Rasmussens klätterblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar