Bloggen har bytt adress! Jag bloggar vidare på http://www.turistchefen.se/

Välkommen dit!

Stina















torsdag 30 april 2009

Demon för vastervik.com online!

Nu är demon inför nya portalen online! Fränt!

Portalen kommer att öppnas i sin helhet den 10 juni men redan nu kan man alltså få en försmak. Detta gör vi av tre olika anledningar:

1. Vi vill att besökarna på nuvarande sajten ska känna att det händer något nytt. Tyvärr får vi igång den nya portalen något sent inför säsongen.

2. Vi vill gärna ha in kommentarer kring hur sajten kommer att bli. Fortfarande finns det möjlighet för oss att göra förändringar om det kommer in bra reflektioner.

3. Portalen består till stor del av "Besökarnas Västervik". Vår tanke är att besökarna själva visar varandra sina bilder, filmklipp och ger reseberättelser. Det ger en mycket högre trovärdighet än att vi sitter och skriver vackra marknadsföringsord. När vi går online i juni vill vi inte att "Besökarnas Västervik" ska vara tomt, vi behöver hjälp med att fylla denna redan nu!

Gå gärna in och titta på demon och lämna dina kommentarer. Vi tar väldigt tacksamt emot dem - och även om du har bilder, texter och filmer att bidra med! Det ska bli jätteintressant (och faktiskt lite, lite nervöst) att höra reaktionerna!

Demon finns via en länk från vastervik.com men du kommer direkt till den här.

Trevlig Valborg!

Kylskåp och mopeder på agendan

Vilken härlig dag det har varit! Jag, Christoffer, Linda och Robin, som praktiserar hos oss i fyra veckor, möttes upp halv åtta på parkeringen utanför jobbet för att ge oss ut på en förmiddag med företags/föreningsbesök runt om i kommunen. För Christoffer och Linda som är nya på Turistbyrån är det viktigt att se allt som de ska sälja in till turisterna. För egen del är det jättebra att träffa aktörerna i näringen och stämma av läget.

Vi styrde kosan mot Ankarsrum där vi skulle träffa Donald Öfverberg från Ankarsrums Hembygdsförening. På vägen hann vi med ett snabbstopp vid Värdshuset den Gröna Tuppen och Smalspårets station i Fårhult.

Donald väntade på oss vid stationen i Ankarsrum och han gav oss en riktigt bra guidning av orten. När vi gör dessa rundor vill vi hinna se så mycket som möjligt och speciellt när det är som nu, när vi har massor att göra inför säsongen, blir tiden pressad och besöken intensiva. Donald löste det med bravur. Vi hann med Vandrarhemmet Abborren, kyrkan, bruksparken, Aktiveum och Hembygdsgården.

Robin och Christoffer lyssnar till Donald vid de Marés familjegrav som ligger i anslutning till Bruksparken.

Aktiveum öppnades förra året.

Donald visar ett kylskåp av märket Electrolux som gjordes av Baltzar von Platen m.fl..

Efter Ankarsrum drog vi vidare till Hjorted för att besöka Bosse som öppnade Hjorteds Mopedmuseum där förra året. Vi var alla imponerade över det välordnade muséet. Jag trodde knappt vi skulle få med oss Christoffer därifrån.... :-)

Bosse visar en brittisk motorcykel som man kan känna igen från gamla klassiska brittiska TV-serier som t.ex. Hem till gården.

Blankaholm var nästa stopp på rundresan. Eftersom vi endast hade ett besök inbokat åkte vi runt och tittade på omgivningarna, hälsade på i lanthandeln, innan Shuly Holmer tog emot oss på Blankaholms Gästgiveri.

Efter rundvisningen fick vi en kopp kaffe och en pratstund mitt i grönskan med en härlig fågelkonsert i bakgrunden.

Solstadström tycker jag är en av våra vackraste platser i kommunen så innan vi vände norrut passade jag på att visa upp det för mina kollegor. På vägen dit hoppade vi in hos konstnärerna Othon G H och Ann-Marie Rautenberg, som varmt tog emot oss trots att vi dök upp oanmälda. De har varit med på Turista Hemma sedan starten och det var roligt att höra att det är ett viktigt evenemang för dem. De kommer att vara med i år också, jag kan varmt rekommendera ett besök. Om du inte vill vänta så länge har de även öppet nu i helgen då eart22 (22 konstnärer i Västervik, Mönsterås och Oskarshamns kommuner) öppnar upp.

Innan det var dags att dra sig tillbaka till Turistbyrån gjorde vi ett stopp i Lunds by och även Hvalstad kvarn.

Hvalstad kvarn har öppet den 23 maj då man firar Kvarnens dag. Fantastisk miljö!

Som kontrast till en förmiddag ute i kommunen spenderade jag stora delar av eftermiddagen på styrelsemöte med evenemangsbolaget.
Torbjörn Nilsson, Ewa Grönwall, Carl-Magnus Mårheden, Ivan Ström och Christin Rampeltin. Christer Svedebäck, Sven-Åke Lindberg och jag själv saknas på bilden.

Det har varit en intressant, inspirerande och konstruktiv dag på många sätt!

tisdag 28 april 2009

Rekrytering avslutad

Idag är vi klara med rekryteringen av en vikarie för Malin Djerf på Inflyttarservice. Vi har varit effektiva i rekryteringssprocessen eftersom vi har velat få in någon för överlämning innan Malin slutar 20 maj. Tjänsten kommer att vara 50% inflyttarservice och 50% turistbyråassistent.

Vikarie blir Hanna Hägg, som för närvarande är trainee på VisitSwedens kontor i Hamburg. Hanna har tidigare jobbat på turistbyrån i Visby, som guide på Kalmar Slott och på Kalmarsalen. Hon har bl.a. högskoleutbildning i turism och ekonomi från BBS i Kalmar. Därtill har hon tillbringat en hel del tid utomlands både inom jobb och studier.

Den 18-20 maj kommer Hanna till oss för överlämning från Malin men hon har fortfarande några uppdrag kvar för VisitSweden innan hon kan börja på heltid den 8 juni. Dessutom ska hon hinna med ett uppdrag på PrimörPremiären på Gotland. Hannas sambo har påbörjat en anställning i Oskarshamn så vi ser fram emot att få ett par nya kommuninvånare i juni. Och Hanna vet ju vart hon ska vända sig om hon har frågor kring flytten, eller hur? Inflyttarservice.

lördag 25 april 2009

Vad ska du göra på hemestern i sommar?

Ja, så kan det faktiskt låta om man använder ett av de senaste trendiga orden i turistbranschen. Det svenska hemester, eller det lite coolare engelska ordet staycation, är uttrycket för när man väljer att semestra hemma. Glöm långa listor på vad man ska ha med sig, långa resor i trånga bilar till flygplatsen eller resmålet, obekväma sängar i stuga eller på hotell! Glöm den trista uppackningen och all tråkig tvätt när du kommer hem! Nu är icke-resandet den viktigaste semestertrenden.

Jag måste erkänna att jag och sambon är rätt trendiga. Förra året spenderade vi nästan hela semestern i Västerviks skärgård. Ut med båten på morgonen och oftast hem sent på kvällen där vi sov i våra sköna sängar för att sedan vakna upp pigg och fräsch till en ny dag och nya äventyr med båten. Perfekt. Än så länge har vi inte en enda plan för vad vi ska göra i sommar, förutom att vara ute med båten så i år blir nog übertrendiga. Idag var Linda och Malin på stugbesiktning på ett nytt objekt på Horns udde och de kom tillbaka med massor av lovord. Det var så att jag blev riktigt sugen att hyra stuga på Horn i sommar! Då har man väl i o f s passerat gränsen för vad som är hemester till semester. Nä, det får nog bli båten iallafall.

Om exakt en månad är det dags för Västerviks eget staycationevenemang: Turista Hemma. Den 24 maj är det traditionella Turista Hemma och den 7 juni är det premiär för Turista Hemma skärgården. Perfekta dagar att träna på inför den riktiga hemestern i sommar.

Här är några länktips där du kan läsa mer om staycation och hemester, så kan du svänga dig med ett par riktigt trendiga ord framöver!

Om begreppet "staycation" och andra ord som fötts i lågkonjunkturen.

Reseguiden.se om resetrender 2009.

Artikel i Damernas Värld om resetrender 2009

Staycationidea.com - en amerikansk sajt tillägnad staycation!

Turistar hemma efter stigande bensinpris - om amerikaner som hemestrar

Gotlands turistnäring satsar på hemester.

fredag 24 april 2009

Steriablogg om Västervik

Hittade precis det här inlägget om vårt besök på Steria i Sundsvall i Peter Axelssons blogg. Kul!
Peter firar för övrigt 200 blogginlägg idag! Sweet!

Världspremiär för The Islands of East Sweden

I vintras påbörjade vi arbetet med en reklamfilm för skärgården tillsammans med Upplev Norrköping, Norrköpings Flygplats, Östsam, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner. Filmen marknadsför skärgården, hela kustremsan från Arkösund ända ner till Västervik. Syftet är att stärka skärgården och dess utbud mot besöksnäringen med hopp om att locka fler besökare.

Nu är filmen äntligen klar och idag var det dags för världspremiär på Lois de Geer konsert & kongress i Norrköping. Det var bättre uppslutning än jag hade förväntat mig till visningen och minglet innan. Mycket trevlig tillställning där jag bl.a. träffade Norrköpings kommundirektör Åsa Byman Falck och turistchef Christina Leinonen, vilka var nya ansikten för mig. Stefan Papangelis som är VD för Louis De Geer konsert & kongress AB har varit samordnare för filmen och han höll även i visningen.

Filmen blev riktigt bra. Bilder från bl.a. Peter Gerdehag och Ingemar Jeanlo har avänts och det är många fina vyer från hela skärgårdssträckan. Några är även från Västerviks stad. Så här när jag har sett slutresultatet tycker jag att den ger en bra spegling av skärgårdslivet på sina 2,5 minuter och även ljudsättningen var bra. Tyvärr har jag ännu inte fått den i webbformat men när jag får det kommer du att kunna se den både här och på YouTube.

Västerviks-Tidningens artikel om filmen.

torsdag 23 april 2009

28 timmar i Sundsvall

Jakob, Christoffer och jag har sedan lunchtid igår befunnit oss i Sundsvall för projektmöte med Steria som bygger den nya destinationsportalen. Steria har precis avslutat sprint två och börjar nu på den tredje och sista sprinten inför lanseringen som vi har satt till den 10 juni.

Idag har vi varit med på ett s.k. scrummöte som är Sterias dagliga möte med de som arbetar med portalen. Det har vi hört mycket om så det var kul att vara med om det i verkligheten. Vi har också fått se det som är klart av sajten. Det ser mycket bra ut! Några av de funktionerna som ska in har redan kommit på plats och det var väldigt roligt att se. Eftersom sajten inte kommer att komma ut förrän så sent som i juni släpper vi en demo i början av nästa vecka. Denna har vi tittat på idag och det var också riktigt roligt. Det är så häftigt att se idéerna ta form och bli konkret verklighet! I demon kommer man att kunna se hur portalen kommer att se ut, ge sina kommentarer men även hjälpa till med att fylla den. Jag återkommer med mer info om det! (Om du kunde se mig nu när jag sitter och skriver så hade du sett hur fullständigt exalterad jag är.... :-) )

Mitt bland alla möten har gänget på Steria lyckats få in ett par andra programpunkter som varit mycket intressanta. Suveränt värdskap av Johan och Daniel och övriga inblandade! Igår var vi på stadspromenad i Stenstaden och fick höra om branden 1888 och byggandet av Stenstaden, som har fått mycket kritik mot arkitekturen. Varken Jakob, Christoffer eller jag tycker att den kritiken är berättigad utan Sundsvall har tvärtom överträffat våra förväntningar. Det är alltid roligt att gå stadspromenader eftersom vi själva producerar sådana från Turistbyrån. Man får mängder av tips och idéer. Företaget som gör stadspromenaderna har en annan produkt som heter Testamentet som låter intressant (skulle vara kul att se i Västervik), och det är dessutom de som gör de omtalade takvandringarna i Stockholm.

Igår kväll hade Steria planerat in ett studiebesök på Casino Cosmopol Sundsvall. Jag hörde mycket om det när det skulle startas (Sveriges första casino) och har alltid tyckt att det är en märklig statlig företeelse. Vi fick en specialguidning av Per-Erik Sjöström som är spelansvarig och han gav goda argument till varför statens ska bedriva casinoverksamhet. Vi fick möjlighet att ställa mängder av frågor - och det gjorde vi, om allt från regionala beslut till hur utvecklingen har varit till hur man hanterar spelberoende besökare. Det sistnämnda var mycket intressant att höra om och gav många perspektiv på livet.

Casinot är det första som jag personligen associerar Sundsvall med och på andra plats kommer Kjell Lönnå. Jag var inne en sväng på Sundsvalls Turistbyrå under lunchen och de tre glada tjejerna som jobbar där berättade att några av de första sakerna som man tänker på när det gäller Sundsvall är Hotell Knaust, Kjell Lönnå och Sundsvallsbranden. Man har tre miljoner besökare här vilket till stor del beror på det enorma shoppingområde man har byggt upp i Birsta. IKEA är den stora dragaren.

När jag botaniserade bland broschyrerna på Turistbyrån föll ögonen på en snygg, glansig A5-broschyr. Märkligt lik vår egen. Det var Sundsvalls turistbroschyr. Jag bläddrade lite i den och kände igen lite av upplägget. Jag fick förklaringen när Cecilia Enerud som är Turistbyråchef berättade att de hade tittat på vår broschyr när de producerade sin. Roligt!

Snart är det dags för oss att åka härifrån. Det har varit roliga, intensiva och intressanta 28 timmar ur många perspektiv och vi åker härifrån med stor entusiasm inför att få portalen klar. På tåget kommer vi att göra en avstämning av alla intryck. Sedan tror jag att vi kommer sova gott någon timma både Jakob, Christoffer och jag.

tisdag 21 april 2009

Med huvudet fullt av Tankemonster

Jag försöker vara strukturerad på jobbet. Det har jag försökt med i ett antal år och jag tror faktiskt att jag har blivit betydligt bättre på det. För en hyfsat kreativ person som tycker om att utveckla saker och ting är det inte alltid så enkelt tyvärr. Ta idag till exempel. I helgen kom embryot till vad jag tror kan bli en jättebra grej. Vi diskuterade det på fikarasten och eftersom det finns ett antal kreativa personer i organisationen så for tankarna iväg och OJ!! vad det kan bli bra. Tror vi. Det är ju då man vill gå vidare och arbeta just med den här frågan.

Struktur. Vi har mängder av saker på gång. Vi är i slutet av april vilket är en mycket intensiv månad för oss. Listan på saker jag själv ska göra är lång. Det är inte tid för att hitta på nya saker! Tala om kreativitetsdödande. Christoffer kom på en bra sak på planeringsdagen i fredags. Vi ska ha en idébok i köket där vi skriver ned saker vi vill göra efter sommaren men som vi inte kan prioritera just nu. Den tar vi fram i höst. Toppen.

Listan på skrivbordet är full av vad jag kallar Tankemonster. Ett Tankemonster är en uppgift som har stått på listan hur länge som helst och som känns väldigt "stor" (tidsmässigt, energimässigt eller stort av annan form) att utföra. Jag vet om att jag borde göra den och jag vet att jag tycker att det blir väldigt skönt när den är klar. Ändå står den kvar där på listan. En viktig karaktäristik för ett Tankemonster är att om jag verkligen gör mig av med det så visar det sig att det inte alls tar lång tid. Kanske bara en halvtimma. Men det har vuxit och vuxit mentalt så att det känns som en mycket större uppgift än vad det är.

Eftersom jag är medveten om att jag har Tankemonster har jag blivit mycket bättre på att identifiera dem och ta hand om dem. Idag gick jag till jobbet glad i hågen och skulle göra mig av med ett antal Tankemonster. Jag har gjort mig av med tre, det är ett bra resultat. Sen kom det en ny idé och där tog kreativiteten över.

lördag 18 april 2009

Våren planerad och klar

Så var resten av våren planerad och klar. :-) Inte riktigt men till en stor del. Vi har suttit hela dagen och lagt upp arbetet inför våren och sommaren. Det är sommarjobbsrekryteringar som pågår, säkerhetsfrågor i huset, nya telefonväxeln ska fungera tiptop, marknadsaktiviteterna som måste produceras, serviceregister som ska bli klart, utbildning av sommarjobbare och ny personal, TV-skärmar som ska upp, en sommarblogg som ska komma igång och en massa annat som måste vara klart.

Jag tror hårt på deadlines och styrning. Personligen tycker jag att det är enklare att utföra ett arbete om jag vet vad som förväntas, jag har klara riktlinjer och mål och det avspeglar sig förmodligen i mitt ledarskap. För ett antal år sedan gjorde jag checklistor till sommarpersonalen så att de kan checka av precis allt som ska göras innan öppning på morgonchecklistan, allt som ska göras på kvällschecklistan vid stängning och senare tillkom även en checklista att använda under dagen. Först fick jag en del inte så positiva reaktioner på det men det tog faktiskt inte alls lång tid innan det uppskattades. Man fick en bra koll på att allt som skulle göras också gjordes och det förhindrade att problem uppstod senare under dagen.

I den personalstyrkan som vi har nu är deadlines uppskattat så idag har vi satt en hel del datum på saker som ska vara klara innan sommaren. Vi har även planerat in fyra dagar då jag, Christoffer och Linda kommer att åka runt och träffa aktörerna i kommunen. Christoffer och Linda är ju helt nyanställda och dessutom nyinflyttade så för dem är det superviktigt att se och lära känna allt det de ska sälja. De kommer även få en del egna "upptäckardagar" men för min egen del är det viktigt att träffa personerna som är aktiva i besöksnäringen, höra hur allt fungerar för dem och se hur vi kan arbeta på ett bättre sätt tillsammans. Jag har inte riktigt hunnit med det sedan jag började som turistchef förra sommaren så jag ser verkligen fram emot att få göra de resorna nu framåt våren!

Christoffer har bjudit in gruppen "Nyinflyttade i Västervik" som han och Linda har startat på FaceBook till after work på Harrys kl. 17 idag. Fem minuter kvar så nu avslutar vi veckan och ska dra oss dit. Ska bli spännande att se vilka som kommer!

Trevlig helg!

fredag 17 april 2009

Värdskap stärker konkurrensfördel

Vi använder tre USP:ar - konkurrensfördelar - i vår marknadsföring av destinationen: Skärgården, Västerviks stad och Inland till Kustland. Den senaste går under arbetsnamnet från Bullerbyn till Saltkråkan och den använder vi främst på utlandsmarknaden. Detta är de tre starkaste argumenten för att besöka Västervik.

Våra USP:ar är viktiga att bevara och det är viktigt att de "fungerar" när besökarna som har "köpt dem" kommer hit. Därför måste vi ha koll på eventuella hot mot USP:arna. När det gäller skärgården är miljöförstöringen i Östersjön ett tydligt hot. Algblomningen och framförallt hur man hanterar informationen kring algblomning är oerhört viktig. Ta t.ex. när man rapporterar på nyheterna på TV om att algerna börjat blomma mellan Öland och Gotland - det skapar en omedelbar oro och påverkar turistströmmarna direkt. Vi måste skapa former för att arbeta med dessa och andra hot kring USP:arna.

Västerviks stad är intressant som USP. Värdet i denna är atmosfären, evenemangen, kulturmiljöerna, strandpromenaden o.s.v.. Det är inte många städer i Sverige där man kan ta båten direkt in i stan och lägga till för att gå 10m till en uteservering och äta. Hot mot denna USP är t.ex. nedskräpning, ljudmiljön, butiks- och restaurangutbud. Det kan också vara ett dåligt bemötande och väntetider på restauranger.

Idag har jag träffat Pia som har Harrys här i stan och även Bo Essén som är tillståndslots och alkoholhandläggare på Västerviks kommun. Jag passade på att fråga Pia om hennes synpunkter kring hur vi kan förbättra servicen på våra uteserveringar och det blev en intressant diskussion. Värdet av att ha raka gångar mellan borden för att hålla nere serveringstiden var till exempel något som jag inte har reflekterat över.

Jag skulle vilja att vi, som ett litet första steg för att ge våra besökare en ännu bättre upplevelse av Västervik, arbetar med de som sommarjobbar på restaurangerna utmed Strandpromenaden. Tyvärr är det ofta svårt att nå den personalen eftersom de i de flesta fall befinner sig på annan ort innan de börjar sommarjobbet. Vi kommer nu att titta möjligheterna till att lägga ett utbildningstillfälle i frågan i samband med den kurs kring servering av alkohol som Bo Essén anordnar efter midsommar. I den deltar redan ett antal av de som jobbar på restaurangerna under sommaren. Pia tyckte att det var en mycket bra idé, så nu gäller det att sätta lite fart och se om det finns intresse även från övriga aktörer. Kanske kan vi komma en liten bit på vägen redan i sommar!

torsdag 16 april 2009

Turistbyråassistent sökes

Malin Djerf hos oss kommer att vara föräldraledig från 20 maj och drygt ett år framöver så nu håller vi på med rekryteringen av en vikarie för henne. Vi vill gärna ha in någon snabbt så att vi kan få en överlämning mellan Malin och vikarien innan hon går hem. Därför blir det full fart i rekryteringsprocessen efter att ansökningstiden har gått ut på fredag.

Tjänsten är delad med halvtid på inflyttarservice och halvtid på Turistbyrån. Som ansvarig för inflyttarservice ger man bl.a. ut nyhetsbrev till potentiella inflyttare, administrerar inflyttarservices hemsida, service och är kontaktperson till intresserade inflyttare till Västervik. Inom turistbyråarbetet handlar det om det dagliga arbetet som att ta emot besökare, informera, boka boende och paket, sälja biljetter och souvenirer, besvara telefonsamtal och e-post men även förberedelser inför sommarsäsongen och arbete i projektform.

För rätt person är det här ett riktigt roligt, socialt och utvecklande jobb. Vi hoppas att vi hittar en bra vikarie för Malin, en ny trevlig arbetskamrat som trivs i gänget här i huset och som liksom vi andra vill arbeta för att driva utvecklingen i besöksnäringen i Västerviks kommun framåt.

Mer information om tjänsten hittar du här.

tisdag 14 april 2009

Nu ska vi erövra världen!

Visst, stora ord men något åt det hållet känns det faktiskt idag! Påsken är över och energin ligger på topp. Det är kul att vara tillbaka på jobbet och att känna att det finns så otroligt mycket som vi kan göra för att få en riktigt bra sommarsäsong i Västerviks kommun. Det gäller att ta vara på energin när den är som störst. På fredag ska vi ha planeringsmöte hela dagen med personalen och styra upp arbetet inför våren. Planeringsdag kan för en del låta trist men när vi kör det brukar det bli kreativt och konstruktivt.

Snart dags att lägga i båten! Jag fick ett bra tips om en tjänst gällande havstulpanvarning att sprida. Havstulpaner ökar friktionen mellan båt och vatten, vilket innebär att bränsleförbrukningen ökar med ökade utsläpp av miljöfarliga ämnen som följd. Ett sätt att slippa havstulpaner på båtbottnar är att borsttvätta eller högtryckstvätta båten när havstulpanerna precis har satt sig fast. Då är de fortfarande små och lätta att ta bort, det går även att borsta bort dom för hand. Om havstulpanerna istället får växa sig stora är de mycket besvärliga att få loss. Rengörs båten inom ett par veckor efter det att havstulpanerna har satt sig fast så undviks troligen påväxt av just havstulpaner under den fortsatta säsongen här i Östersjön.

Metoden med manuell rengöring kan vara ett bra alternativ till användning av giftiga båtbottenfärger. Men det förutsätter att man som båtägare vet när havstulpanerna har slagit sin ner på båten. Håll Sverige Rent har en tjänst där man anmäler sitt mobiltelefonnummer och vilken del av Östersjön som man är intresserad av och därigenom får man ett sms när havstulpanerna sätter sig och det är tid att tvätta båten. Förra året provade 400 personer sms-tjänsten och jag kommer sälla mig till den skaran i år. Om du har båt och vill hjälpa till att minska utsläppen i Östersjön så anmäler du dig till havstulpanvarningen här.

måndag 6 april 2009

Sommarstuga till Sommar med Ernst efterlyses

Nu är det snart påsk och för mig är det dags för semester. Det blir ett par dagar på hemmaplan och sedan ska sambon och jag till hans familjs stuga i Skåne. På påskafton ska vi åka runt på konstrunda på Österlen, det ser jag verkligen framemot. Och på söndag åker vi hem till mina föräldrar för påskfirande i Vetlanda. Så mycket lugn och ro lär det inte bli men att träffa familj och vänner är ändå ett bra sätt att ladda batterierna.

Innan jag tar ledigt (även från bloggen i en vecka) så vill jag göra en efterlysning!

TV-programmet Sommar med Ernst söker familjer som behöver hjälp med deras sommarprojekt, som t.ex. inredning eller byggprojekt utomhus, allt ifrån att anlägga en uteplats till att renovera kök, däremot inga större grovrenoveringar. Objekten som man söker är hus på landet, gärna i närhet till hav eller sjöar, sommaridyller som kan representera Småland. Det är ett plus om de boende i huset är smålänningar, gärna en barnfamilj, men inget krav.

Här finns alltså en gyllene möjlighet för en familj att få hjälp med renoveringen! Jag har själv sett den kvarn som Ernst gjorde om förra sommaren. Ett par vänner har sommarhus intill och jag fick möjlighet att gå dit och kika på hur de hade gjort om den. Det var riktigt läckert.

Tänk om vi kunde hitta någon med sommarhus i skärgården så att vi dels kan visa upp den fantastiska miljön och dels visa att Smålands natur faktiskt även består av skärgård. Det skulle naturligtvis även ge jättefin reklam om det fanns någon stuga i vårt vackra inland. Samtidigt som man får renoveringen gör man en bra sak för Västervik. Ni minns väl Bygglov för ett tag sedan och även Ensam mamma söker förra hösten? Det gav mycket bra reklam.

Hjälp gärna till och sprid denna möjlighet! För att ansöka med sitt objekt till programmet går man in på www.tv4.se/ernst och följer instruktionerna. Det är bråttom med ansökan så lägg alla klutar till för att vi ska få med Västervik i Sommar med Ernst!

Sådär. Nu blir det semester.
Glad påsk! Vi ses nästa tisdag.

lördag 4 april 2009

SCR spår ökning med upp till 40%

Läste följande i Dagens Industri igår:
Samtidigt som den svenska ekonomin är i spillror går campingbranschen för högvarv. Bara i år väntas bokningarna öka med upp till 40 procent.
Förväntningarna inför sommarsäsongen är definitivt på topp", säger Eva Werkelin, ordförande för den svenska campingindustrin.Vid gårdagens årsstämma för Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation, SCR, var stämningen på topp. En stor av del av anläggningarna är inför sommaren redan välbokade och intresset för en svensk campingsemester är enormt.

"Vi märker att det händer väldigt mycket i branschen just nu. Fler och fler anläggningar bygger ut och satsar på kringaktiviteter. Redan nu går det att uppskatta att andelen bokningar på anläggningarna ökar med 30–40 procent i år", säger Eva Werkelin, som också är egenföretagare på Gotland.
Läs hela artikeln.

Svensk camping har runt 17 miljoner gästnätter per år och branschen omsätter 7 miljarder kronor. Om bokningarna och omsättningen ökar med uppåt 40% innebär det att antalet gästnätter kommer att ligga strax under 24 miljoner och branschen kommer att omsätta nästan 10 miljarder kronor. Skulle prognosen stämma in i Västervik innebär det en omsättningsökning på ca 6,5 miljoner kronor inom campingsegmentet (exkl. stugor).

Det är inte utan att jag funderar över om man verkligen redan nu kan spå en generell ökning i Sverige på 30-40% - och om man kommer att kunna uppnå den. Även om jag absolut tror att den svenska turismen kommer att vinna på lågkonjunkturen så är detta en mycket stor ökning. Diskuterade detta med Gunnar Boman, VD för Västervik Resort AB (Lysingsbadet) över lunchen och även han var något skeptisk.

Västerviks-Tidningen ringde Malin Djerf idag, hon ansvarar för stugbokningen och bokningssystemet hos oss, och ville höra hur bokningsläget ser ut jämfört med förra året. Den jämförelsen är svår att göra eftersom bokningarna precis har tagit fart och dessutom måste man höra med ett flertal anläggningar ur olika segment för att få en någorlunda bra bild. Det vi har hört från ett antal anläggningar är iallafall att det ser bra ut såhär långt.

Utanför mitt fönster här på kontoret paddlar en kille i kajak förbi i det strålande vädret. Det är inte utan att jag längtar till att få lägga i båten och uppleva den härliga västervikssommaren. Förhoppningsvis gör många andra runt om i Sverige detsamma och så blir det fullt ös på telefonerna på måndag!

Trevlig helg!

fredag 3 april 2009

Skarp laddning inför turistsäsongen

Med tanke på den stress som infann sig här på Turistbyrån igår morse kl. 9.00 efter vårt sista avstämningsmöte inför workshopen som skulle börja kl. 16.00 så avlöpte kvällen över förväntan.... Vi räknade in antal anmälda (minus 2 borta p.g.a. sjukdom, plus tre som anmälde sig sent, plus en som följer med övriga på jobbet, minus en o.s.v.) och slutade på exakt 80 deltagare. Rekord! Kul! Sen skulle deltagarlistor produceras, utvärderingsenkäter göras, mappar vikas, powerpointpresentationer sammanställas, paprika och gurka skäras, kaffe bryggas o.s.v.. Konstigt, det blir alltid såhär hur mycket vi än planerar? En stor eloge till Christoffer, Linda och Jakob som fick ihop allt och ett tack till Malin som egentligen var ledig men som dök upp med sin bil när vi som mest behövde det!

Workshopen höll vi på Västerviks Museum i en av utställningslokalerna där en ny utställning håller på att ta form. Det är bra att lämna "det vanliga" och inspireras i en annan typ av miljö. Samtidigt får företagen möjlighet att se en annan verksamhet i besöksnäringen.

Jag öppnade kvällen med att prata om vårt gemensamma ansvar för destinationen. Att våra besökare upplever Västervik som en helhet och vikten av att alla olika beståndsdelar (restauranger, aktiviteter, boende o.s.v.) i besökarens upplevelse håller kvalitet och samarbetar.

Ulrika Karlsson har många meriter på sin lista. Bl.a. svensk mästare i servering, byggt upp Mathias Dahlgrens restaurang Grand Hotel i Stockholm och nu driver hon Krakas krog på Gotland. Hon höll en fantastisk föreläsning om värdskap med många konkreta exempel och mycket man kunde ta till sig och applicera på sin egen verksamhet.

Efter Ulrikas föredrag var det fikadags. Vi fick prova bröd från Saltmagasinets nya bageri. Kanongott.

Jag, Ulrika Karlsson och Peter Göransson från Tofvehult Kafé och Konsthantverk pratar personalledning.

Jag förstår Per Jiborns kommentar om att han var glad att det var fika efter Ulrikas föredrag. Det är tufft att komma direkt efter ett proffs.... Per jobbar på Västervik Framåt och han pratade om vad som är viktigt i bokningsförloppet. Du kan se hans presentation här.

"Ökat samarbete - bra för både dig och mig" var Jonas Settlins ämne för kvällen. Under morgondagen kommer du (troligen :-) ) att hitta en länk till hans presentation här.

Christoffer och jag gav sedan en försmak av den nya destinationsportalen som är under utveckling. Vi kunde släppa den glada nyheten att portalen lanseras på www.vastervik.com (istället för www.vastervik.se/turist som idag) vilket är en riktigt bra adress att kommunicera. Jag är jätteglad över att vi får den möjligheten! Nu blir vastervik.se den mer kommunala sajten medan vastervik.com blir för besökarna.

Vi kunde också berätta att portalen ska vara klar runt 10 juni då vi kommer att ha någon form av "lanseringsfest". Det var spännande att höra deltagarnas tankar och kommentarer när vi berättade om konceptet. Det var många frågor och punkten tog betydligt mer tid än vi hade tänkt oss men det var jättebra feedback och det var roligt att alla var så intresserade.

Christoffer visar demo av kommande www.vastervik.com.

Vi har fått många positiva kommentarer, både efter mötet igår kväll och via mejl och telefonsamtal idag. Det känns jättebra. Jag har dock en egen kritik mot oss som organiserade workshopen. Under hela kvällen satt jag och funderade över att vi (som arrangerar) är dåliga på att "knyta ihop säcken". Vi pratade om att vi har ett gemensamt ansvar. Om att vi måste bli bättre på värdskap. Att vi måste samarbeta bättre på destinationen. Men vi diskuterade inte hur med deltagarna. Workshopen är ju faktiskt forumet för att prata om just detta och vi hade behövt tid för att diskutera den frågan för att komma vidare i saken. Jag satt och reflekterade över detta och tänkte sy ihop det under den sista halvtimman som vi egentligen hade avsatt för frågor och informationspunkter men den försvann på portaldiskussionerna som är jätteviktiga.

Jag tror att:
Mer gemensam diskussion + lyssna mer = bättre möjligheter för utveckling på destinationen.
Det tar jag med mig inför workshopen i höst.

onsdag 1 april 2009

Samarbete skapar bättre möjligheter för inflyttning och etableringar

Jag sitter med i en grupp som arbetar med den "breda marknadsföringen" i kommunen, d.v.s. bo, leva och verka i samt besöka Västervik. I grupperingen sitter Ewa Grönwall som är kommunens kommunikationsstrateg, Fredrik Blom som är informatör, marknadschefen för det kommunala Bostadsbolaget Susanne Hamilton, Jerry Engström på Högskolecentrum, Annika Boman som arbetar med etableringar för Västervik Framåt, Malin Djerf på Inflyttarservice och så jag.

Idag har vi lagt alla våra olika marknadsaktiviteter på bordet och diskuterat vilka vi kan göra något gemensamt av för att nå synergieffekter och en mer effektiv marknadsföring. Förra året hade vi t.ex. en gemensam aktivitet på Spötorget där vi hade en bemannad utställning under tre veckor under högsäsong. I utvärderingen av förra året kom vi fram till att vi skulle titta på något annat sätt att nå våra gemensamma målgrupper. Dagens diskussion var givande.

När vi pratar om de här frågorna sitter jag på två olika stolar. En som turistchef och en som ansvarig för inflyttarservice, vilken är en viktig funktion inom kommunen. Malin som arbetar med inflyttarservice på halvtid ansvarar för hemsidan och nyhetsbrevsutskick till de som har anmält sitt intresse för att flytta hit. Hon besvarar mejl och telefonsamtal och har ibland även personliga möten med personer som har frågor kring att flytta hit. Två gånger om året ordnar hon också rundresor för nyinflyttade som då får en presentation av kommunen och en möjlighet att träffa andra som nyss flyttat till Västervik. Malin har berättat att de brukar vara mycket uppskattade. Tydligen händer det ofta att de som är med gör nya bekantskaper på turen vilket ju är superviktigt när man kommer till en ny ort.

Det händer titt som tätt att vi har besökare i Turistbyrån som nämner att det vore härligt att flytta till Västervik. Det ger oss en direkt signal: Fånga in personen för att träffa Malin på studs om hon är på plats. Om inte så ser vi till att de kommer med i inflyttardatabasen. I detta och i många andra fall fungerar turismen som ett slags skyltfönster. Man kommer först hit som besökare, tycker att det är trevligt och sedan sätter tankeverksamheten igång.

I arbetet med marknadsplanen i det bredare perspektivet är det viktigt att se dessa och andra samband och hur vi kan dra nytta av varandras aktiviteter och målgrupper. Den ansats som vi tagit idag är betydligt mer integrerad än tidigare och jag tror att det kommer att ge stora vinster i framtiden.